Drogodependències i compromisos ciutadans versus “aquí no”

Encantada que el nostre col•lega Pep Martí hagi volgut enviar-nos aquesta crònica. Aquí la teniu.

En front de les resistències i l’oposició de determinats sectors de la població a processos d’implementació d’alguns serveis, especialment aquells més vinculats als grups més vulnerables de la societat, fenomen conegut com nimby, la Federació Catalana de Drogodependències i l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiv, han volgut aprofundir en el problema i consensuar una proposta d’orientacions i criteris per fer de marc de referència en l’abordatge d’aquests problemes. El títol: Construïm compromisos enfront l’ “aquí no”. Va ser el 2 de desembre a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona.

Ha estat un procés força participatiu, que recull les reflexions de la V Jornada de la Federació a l’any 2009 i es segueix per un període d’aportacions i reflexions de 20 persones més amb experiència en el tema. El document va ser validat per una comissió de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.

Finalment aquesta jornada del 2010 va ser el marc de treball per contrastar, enriquir i validar el document així com donar-lo a conèixer a diferents agents. La Jornada amb 4 taules rodones, amb 22 participants en total: polítics, organitzacions ciutadanes i professionals, mitjans de comunicació i aprenentatge des de l’experiència.

El document d’orientacions i criteris, es una guia de com planificar i portar a terme la implantació en un determinat territori d’un equipament o servei social que pot comportar actituds o accions de rebuig per part de veïns d’aquest territori.

Es basa en 10 capítols a tenir en compte:
Anticipar, Justificar (tècnicament el projecte), Planificar, Reforçar aliances, Escoltar, Explicar, Implicar (diàleg, recollir propostes), Informar amb rigor i transparència, Exercir el lideratge (al final el responsable es el polític) i Actuar.

En definitiva, aquest procés es una mostra de com fer les coses ben fetes, amb una dinàmica participativa extensa i raonada i amb un compromís dels agents implicats.

Josep Martí Valls

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: