En record del Dr. Jordi Gol

Ahir, dilluns 29 de novembre, es va celebrar al Teatre Romea de Barcelona un acte en homenatge al Dr. Jordi Gol en el 25è aniversari de la seva mort organitzat pel Col.legi de Metges de Barcelona . Jordi Gol (1924-1985) va ser una persona clau per entendre la transformació del concepte de salut i dels serveis sanitaris a Catalunya. Com ens recordava F. Borrell, un dels ponents de l’acte, es tractava d’una transformació conceptual profunda que apareixia aquí paral.lelament als canvis que també es produïen en d’altres països i que portaren a la conceptualització del que s’ha acabat anomenant el model bio-psíquic-social. Un dels moments claus per a la concreció d’aquest concepte a Catalunya fou la taula sobre la Funció Social de la Medicina que Jordi Gol dirigí en el 10è congrés de metges i biòlegs de llengua catalana que es celebrà a Perpinyà, el setembre de 1976.

Una de les frases de Gol que fou recordada en l’acte era que “la feina del metge es posar el seu coneixement a disposició de la persona malalta perquè aquesta pugui prendre les seves decisions” i també citaren aquella definició de salut que ell tant treballà per a formular que diu: “la salut és una manera de viure autònoma, solidària i joiosa”. Tota una declaració en aquell moment històric . Ens agrada pensar que aquestes paraules: autonomia i solidaritat en el funcionament de l’assistència acosten e-Criterium a allò pel que Gol tant treballà. A e-Criterium en som deutors.

Oriol Ramis

Anuncis

4 Responses to En record del Dr. Jordi Gol

 1. Araceli Garcia ha dit:

  Al blog del COMB s’ha publicat avui un resum del que van ser els Premis a l’Excel·lència Professional 2010 bit.ly/ghmduP.
  En unes setmanes es podrà veure tot l’acte complet a combtv.cat

  Per cert, teniu un blog molt interessant

  • criterium ha dit:

   Moltes gràcies Araceli. He visitat el bloc i veig que coincidim en moltes coses. També he vist que teniu twitter. A partir d’ara us segueixo. Si ets tu la que ho porta, jo apareixo com @Olfequir. M’has fet pensar que haurem de buscar maneres de col.laborar. A veure que surt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: