Presentació del centre d’innovació de l’hospital Sant Pau – i2cat

M’ha agradat assistir a la presentació d’un centre com aquest, aquí a Barcelona. Col.laboració, intercanvi d’informació, innovació. El seguirem i estarem atents a les seves fites.
Com va dir una assistent, en el torn de preguntes, la definició d’innovació, en la seva primera accepció, segons el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), és:

Mudar o alterar alguna cosa, introduint novetats

Una única prevenció, que sempre em queda flotant pel meu cap quan assisteixo a algun d’aquests esdeveniments: el perill de situar la tècnica molt per sobre de la relació terapèutica, que com molt bé saben els professionals sanitaris i per descomptat els seus pacients, suposa un element imprescindible de tot procés curatiu. És quelcom que cal recordar, fins i tot o potser precisament quan parlem de cost-benefici o simplement estalvi.

Feta aquesta excepció a l’apartat seriós, em permeto unes notes, agafades a l’atzar i totalment al lliure albir de la meva subjectivitat.
Si voleu llegir la crònica, us remeto al bloc de Rafa Pardo Inquietudes de Maimónides

Treure barreres físiques entre professional i pacient, com pot ser seure’s a la consulta del mateix costat.
Com vaig anar a l’esdeveniment per invitació de Rafa, aquesta és una cita seva treta de la presentació, que, hores d’ara, ja ha posat a disposició de tothom al bloc de i2health Sant Pau Respon

Em ve al cap l’opinió publicada al nostre web e-Criterium titulada “el meu metge especialista i el seu ordinador”.

Living Lab: Elaborem un disseny participatiu: primer ho pensem, després ho apliquem, després convoquem als nostres pacients, sentim les seves opinions i els fem cas aplicant.
Un veritable procés participatiu. I si seguim el procés de retroalimentació, convocant de nou als pacients per aportar idees, entrem en la millora contínua

Suportar crítiques. Divertir-se.
Molt bé, encara que podríem millorar, dient “impulsar crítiques”

Píndoles d’innovació o cèl•lules d’innovació.
El llenguatge no és innocent. Espero que de les dues definicions, triïn cèl•lules d’innovació. Per què? Doncs perquè una cèl•lula és una unitat de vida, susceptible de desenvolupar-se en qualsevol vessant, oberta, permeable, amb contingut, o un grup reduït de persones que funciona de manera independent dins d’una organització i susceptible de col•laborar, d’innovar …

I la píndola, a part de la seva connotació inicial medicalitzant, la seva accepció més positiva és com un objecte de cura per a un organisme malalt. Al menys ja consta al programa , com a cél.lula.

Acceptar la incertesa quan es treballa en temes de salut.
No només en salut: és la incertesa mateixa de la vida, que només té una certesa: la mort.

Un apunt final: encara que crec que està en la filosofia col•laborativa del projecte, incidir en que tant el personal sanitari i no sanitari com els usuaris, són potencials creadors d’idees, gairebé sempre desaprofitats. Sols necessiten les vies adequades per a fer-ho.

Olga Fernández Quiroga

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: