Grip i calma: un grup sanitari virtual davant la grip A (2009-2010)

Aquesta és la nostra entrada número 50 i ho volem celebrar reproduint l’últim post de la iniciativa grip i calma, tal com han fet molts altres blocs.

Afegim el nostre agraïment a l’excel•lent treball realitzat (amb Rafa Bravo al capdavant per la iniciativa) i, com diuen ells mateixos, esperant que només sigui el tancament del primer episodi i que el segon i següents els puguem escriure amb guions nous que no hagin de posar sentit comú on hauria d’haver-ne. Almenys és el que desitjo.

A la primavera i l’estiu de 2009, les notícies dels mitjans de comunicació sobre l’anomenada grip A eren cada dia que passava més freqüents, alarmistes i aclaparadores. L’escenari que es pintava era gairebé dantesc i les previsions de les autoritats sanitàries apuntaven una pandèmia que trauria la vida de moltes desenes de milers de persones a tot el món.

No obstant això, ja a l’agost de 2009 es podia presumir que el desenvolupament de la pandèmia a la tardor-hivern boreal seria com el que havia tingut lloc durant l’hivern a l’hemisferi sud (Argentina, Austràlia, Xile, Nova Zelanda, Uruguai i altres països ) i en els últims mesos de la primavera en l’hemisferi nord (Canadà, Estats. Units, Mèxic i altres països). Tant les dades epidemiològiques publicades, com la nostra percepció en el dia a dia, anaven demostrant que la morbiditat i la mortalitat per grip A eren menors fins i tot que les que corresponien a una epidèmia gripal estacional habitual. Aquest comportament benigne contrastava enormement amb el de les autoritats sanitàries, els diversos i correlatius plans de contingència (diferents per a cada comunitat autònoma) causaven un important impacte en l’organització dels serveis i en el cost sanitari, a més d’augmentar l’alarma social. De fet, a les consultes d’atenció primària es percebia un estat creixent d’inquietud de la població. Exemples com consultes sobre l’avortament voluntari per evitar danys amb l’epidèmia de grip o joves espantats per l’aparent especial susceptibilitat d’aquests al “nou” virus, no eren rars a les consultes de medicina i infermeria.

Moguts pel caire que estaven adquirint els esdeveniments, diversos professionals de l’àmbit de la sanitat espanyola (metges de capçalera, pediatres, farmacèutics, residents de Medicina de Família, estudiants de Medicina i altres) l’únic denominador comú era l’edició de blocs i pàgines web, varem decidir prendre cartes en l’assumpte i agrupar-nos per tal de buscar, analitzar, elaborar i difondre informació rigorosa i veraç sobre la pandèmia de grip A i sobre una resposta més prudent i científica a oferir.

El moviment va començar a mitjan d’agost de 2009 i va quallar amb el nom, emblema i resum de “gripeycalma”, ja que el que es pretenia era posar, davant la grip A, tranquil•litat a la població i els professionals. El treball es va dur a terme de forma coordinada utilitzant noves tecnologies de comunicació en xarxa, la qual cosa constitueix una experiència innovadora i potser única al nostre país. Com a producte inicial del treball realitzat, es va difondre a l’uníson, tal dia com avui, en tots els blocs participants en la iniciativa, un comunicat en el qual s’analitzava la situació epidemiològica i es proposaven una sèrie de consells dirigits a la ciutadania. Així mateix, es va crear un bloc ( (Gripe A: ante todo mucha calma) que va servir com a plataforma comuna del moviment, des d’on es van anar posant a disposició de tots nous documents (propostes d’organització, preguntes i respostes), amb traduccions a diversos idiomes i en diferents formats (vídeo, presentació, fulls de divulgació, etc).

El ressò a la iniciativa va ser immediat i intens. S’hi van sumar més blocs, tant de professionals sanitaris com de població general interessada en la salut, fins arribar gairebé als 200, i la pàgina del grup va tenir, en només 3 mesos, unes 80.000 visites. I, efectivament, en la pràctica es va aconseguir transmetre per la Xarxa, a través de les comunitats virtuals, el missatge que es buscava davant la grip A, de calma i tranquil•litat, d’assossec i racionalitat, tant a la població com als propis professionals sanitaris. L’impacta va arribar fins i tot a les autoritats, que van moderar la seva resposta.

El final de la història es pot escriure i de fet l’estem escrivint al cap d’un any del naixement de la iniciativa. La grip A va tenir el seu pic de major incidència a mitjans de novembre de 2009 i ha estat una grip suau, amb escàs impacte en morbiditat i mortalitat. La crida a la calma tenia doncs fonament científic i a poc a poc es va anar mostrant que els escenaris apocalíptics no tenien raó de ser. Només esperem que l’experiència d’aquesta pandèmia serveixi per millorar i gestionar, de forma més eficient i ponderada, crisis futures, evitant, en la mesura de les possibilitats, caure en un consum desmesurat de recursos – que sempre implica deixar d’atendre altres problemes – i en una desproporcionada onada de pànic col•lectiu.

Aquest text tanca el primer episodi de la unió temporal de blocs i pàgines de professionals sanitaris i d’altres relacionats amb la salut a la Xarxa. Moltes gràcies a tots els que han col•laborat d’una o altra forma i als que han vist i sentit a gripeycalma com el que és: una iniciativa professional que ha buscat anar més enllà de les nostres consultes i llocs de treball. Només hem pretès portar un missatge de sentit comú i alhora científic a la població i als professionals sanitaris, comunicar el nostre saber i entendre sobre un problema de salut, en aquest cas davant la grip A. Gràcies al treball de molts i al poder que ens ofereixen les noves tecnologies de la informació, es pot dir que ho hem aconseguit.
Unió temporal de blocs (UTB) Grip i Calma

Els links que hem publicat a e-Criterium sobre el tema
Grip porcina i altres pandèmies
Anomenar la grip: A/porcina/H1N1/nova…
Grip porcina i altres pandèmies
Olga Fernández Quiroga

Anuncis

2 Responses to Grip i calma: un grup sanitari virtual davant la grip A (2009-2010)

  1. Pep Martí ha dit:

    Molt be, el poder dels bons professionals i de la xarxa !

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: