Funcionariat, ciutadania i retallada

No sóc funcionària. Ho dic per si de cas i em disgusten els comentaris de tots aquells que s’han alegrat de les retallades salarials al funcionariat.

Sí, sé que hi ha aspectes de les administracions públiques en general i del Sistema Sanitari en particular, que funcionen malament, que es poden millorar, que no sempre la burocràcia agilitza les coses, encara que de vegades és necessària perquè pugui ser garantista. Tot això és cert, però també ho és que no sols passa a la cosa pública. Què us haig de dir de l’èpica necessària per a contactar amb les operadores telefòniques o qualsevol altra companyia subministradora o aconseguir que et tractin com un ésser humà desesperat en qualsevol aeroport quan cancel•len vols i bitllets … només per citar els exemples més populars de grans companyies i negocis privats. M’abstinc de citar la banca i la seva gestió.

La diferència amb les administracions públiques, és que la ciutadania formem part d’elles, les hem creat nosaltres per gestionar la nostra activitat quotidiana i per tant, nosaltres hauríem de tenir la capacitat de millorar-les o canviar-les. Potser primer comprendre-ho. Ho intento.

L’argument més repetit: el treball estable com a privilegi. Com diu en aquest article de Rebelión, Jose Arturo Val del Olmo: tenir una feina estable no és un privilegi, sinó una condició d’imparcialitat política.

Aquesta és la raó de ser i la que hauria de prevaler: que els empleats públics puguin actuar amb independència, sense submissió als canvis polítics. Donat l’alt percentatge d’interinatge que existeix actualment, és fàcil preguntar-li a l’interí que treballa en una administració pública què li passa si diu “no” a qualsevol càrrec o “carguillo” que desitgi privilegiar algun assumpte o “afer delicat” passant per sobre de les normes.

Sí, crec que el funcionariat hauria d’estar fora del control polític, perquè com molt bé diu Alberto Ortiz de Zárate (alorza a la xarxa) a Administraciones en red, cada “maestrillo” que entra intenta canviar-ho tot: circuits, impresos oficials, cartells, normes … i funcionaris si pot.

“… En Francia, dicen que dicen que “el ministro se casa con su Ministerio”, lo que es una manera de decir que el funcionariado está fuera de control. Los políticos son como estrellas fugaces que se consumen en un frenético viaje, pero los funcionarios permanecen. Son ellos los que hacen la Administración. Muchas veces, el personal fijo mira con bienhumorado escepticismo al alto cargo recién nombrado que viene a reformar la Administración, una vez más…”

Fantàstic aquest post-ficció d’ administración 2.0 especulant amb un món feliç sense funcionaris .

I això té conseqüències. Anirem desgranant-les. Començo per la salut. Un augment de la mortalitat, com diu Javier Segura del Pozo, a Salud pública y algo más en presentar l’estudi sobre com afecten les retallades socials a Europa a la salut de la gent.

Comprendre, és la millor manera de poder exigir a les nostres administracions, i al funcionariat que hi treballa per fer-les funcionar, cosetes com la transparència, que diu Marc Garriga a Caldo casero / Brou casolà , encara que no només a les administracions. A tot bitxo vivent, excepte potser, escarabats, talps i tots aquells animalots que desapareixerien en exposar-los a la llum i a la claredat.

L’acudit de Forges, naturalment.

Bones i saludables vacances.

Olga Fernández Quiroga

Anuncis

4 Responses to Funcionariat, ciutadania i retallada

 1. MarcG ha dit:

  Olga,

  Gràcies per la referència al meu blog… i per aquest post!

  Cada cop tinc més clar que la societat és molt superficial, no fa un esforç per arribar més enllà de la primera sensació, el primer pensament…

  Per desgràcia els funcionaris (a mi m’agrada més parlar de treballadors públics) tenen mala fama per tenir el lloc assegurat.

  Però ningú s’enrecordava d’ells quan estaven cobrant clarament per sota del preu del mercat quan estàvem en época de “vaques grasses”.

  De fet, tal com apuntes, tenen el lloc assegurat per tenir la necessària independència de qui mani en cada moment, una independència imprescindible per tal que l’administració pública funcioni.

  Es pot ser més eficient? I tant!, però simplement pq. una gran organització – sigui pública o privada – amb molt anys d’història sempre presenta moltes ineficiències.

  Treballem per millorar aquest aspecte, els funcionaris seran els primers interessats.

  Per cert, tenir administracions més transparents es una manera de ser més eficients i, a més, de combatre altres problemes greus que tenim…

  • criterium ha dit:

   Gràcies a tu Marc. Et segueixo i sé que som molta gent tan des de dins de les administracions com des de fora que pensem el mateix i que tard o d’hora anirem transformant el que funciona malament. En aquest moment necesitem sumar.

   D’acord amb tu, inclosa la denominació de treballadors públics, però en aquest moment volia relacionar-ho directament amb la retallada, que no ha estat per a la totalitat dels treballadors públics.

   Espero que ens puguem desvirtualitzar qualsevol dia en qualsevol acte.

   De moment, bones vacances

 2. MarcG ha dit:

  Olga,

  Jo també espero desvirtualitzar-te (no m’agrada gens aquesta paraula) en algun moment.

  Bones vacances!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: