Re-pagament i culpa (I)

La Ministra Jiménez que sí i que no, la Consellera Geli de la Generalitat, que sí, el President Montilla que millor racionalitzar, el Col.legi de Metges de Catalunya, amb el seu President ViIlardell, que sí, Duran-Lleida, President d’Unió Democràtica de Catalunya que sí, Izquierda Unida i ICV-EUiA que no, el President del Cercle d’Economia, Salvador Alemany, que sí …
A mi m’agradaria un debat seriós, argumentat, raonat, amb participació de la ciutadania, així que aquí van algunes cosetes al respecte, agafades aquí i allà, barrejades i, com sempre, subjectives.

(1) Per què no es fa aquest debat, i ara parlo de Catalunya, als Consells de Salut?

(2) Antonio Villafaina en saludyotrascosasdelcomer, li dedica dos posts, llistant una sèrie d’idees per fer abans del re-pagament, com són: solucionar la demanda generada pel sistema, abordar d’una vegada la despesa, ús i finançament de medicaments, actuar sobre la medicalització i el màrqueting, sobre les compres de productes i serveis sanitaris i fins i tot esmenta l’acompliment de la jornada laboral.

(3) Algunes d’aquestes coses, ja eren mencionades a l’informe Vilardell1 de l’any 2005, nom pel qual es coneix el grup de prestigiosos experts, creat a Catalunya per elaborar un informe sobre la racionalització i finançament de la despesa sanitària, com la que es pot llegir en l’apartat Pagament directe per part dels usuaris: “…la imposició de copagaments no hauria de respondre a objectius de recaptació, sinó de regulació de la demanda…” Ok. Comencem doncs per la demanda “iatrogènica”. Deixem per un altre post l’anàlisi de la suposada demanda de la gent.

(4) I dic Vilardell 1 perquè hi ha Vilardell 2, segons informa el diari El Periódico, suggerint que potser aquest segon informe no s’ha fet públic perquè a diferència del primer, no exigeix el consens dels participants. Habemus dissens. Faig constar que aquest informe, de fer-se públic, hauria d’estar en el pack necessari per fer aquesta discussió ciutadana i aprofito per posar aquí això de la transparència.
Per cert m’alegra que el diari utilitzi el terme re-pagament.

(5) ) Aportant el meu granet de sorra, faig una enquesta d’urgència en el meu entorn i el resultat és que tothom va al metge perquè creu que ho necessita…llevat el meu amic Pau, que està desitjant la implantació d’aquesta mesura per una raó: enamorat de la seva metgessa de família, aprofita qualsevol motiu per anar-hi, encara que desprès se senti culpable, així és que ara està feliç pensant que el re-pagament li permetrà anar a veure-la totes les vegades que vulgui i la seva inventiva li permeti. I sense culpa!.

El meu amic no sap que una de les mesures de l’informe Vilardell, és identificar els usuaris que fan mal ús del sistema. I renyar-los. I reconvertir-los. I jo no li vull xafar la seva alegria, perquè de totes, totes, que donarà el perfil d’usuari irresponsable i demandant.

Que consti que quan vaig posar el títol no sabia allò d’en Pau, més aviat pensava en tants anys i anys de martiri ciutadà, amb allò de “visiti el seu metge”: res de medicar-se vostè mateix, res de remeis de l’àvia, res de quedar-se uns quants dies al llit a l’època dels refredats, amb un brou calentet, gaudint del deixar-se cuidar … bé, estimats i estimades, que abans érem una gent “taujà” per no anar al metge i ara som uns irresponsables demandants i neocapitalistes per anar-hi. Amb el que costa treure’ns la culpa de sobre!

Seguim parlant, presencialment, a la jornada del dijous dia 10 organitzada per Dempeus, la Federación de Asociaciones en Defensa de la Sanidad Pública i el Grup de Recerca en Desigualtats en Salut Greds-Emcomet, de l’Universitat Pompeu Fabra, amb aquest programa, ja definitiu.

Foto: Attac España

Olga Fernández Quiroga

Anuncis

One Response to Re-pagament i culpa (I)

  1. […] dels principals arguments a favor, va ser el de la recaptació, veure post Re-Pagament i culpa (I), aconseguir més diners, encara que aviat va quedar bastant desprestigiat: regulació, equitat i […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: