He trobat la paraula!

En un post anterior, qüestionava la utilització que fem de la paraula Co-pagament, (Institut d’Estudis Catalans, prefix que significa ‘ensems amb’, ‘en comú’),  per referir-nos al pagament, per part dels usuaris, de determinats serveis sanitaris, i em semblava que podia ser un eufemisme (mot o locució d’expressió suau, atenuada, en lloc d’un de dur, inconvenient o desplaent)  demanant què us semblava. No vaig obtenir cap resposta digital, però sí alguna en el vis a vis i amb valor afegit. Trio la que em va facilitar el meu estimat Roger Bernat: re-pagament, ( prefix que indica duplicació o repetició), perquè sembla que expressa el que realment volem dir i volen dir

Si pot semblar  que això és una simple qüestió de llenguatge, us puc assegurar que no ho és. El llenguatge, allò simbòlic, és la característica que ens fa éssers humans, amb tots els avantatges i desavantatges que suposa respecte a les altres espècies del planeta, les úniques que coneixem de moment, i per tant ens “con-forma”. És diferent pensar i dir  “pago amb” que “torno a pagar”, en l’accepció de duplicació o repetició.

normalidad.gif
Us explico: si considero, que sí que ho faig, que les institucions són aquelles construccions col·lectives que hem pensat i creat els subjectes que formem una societat per tal d’organitzar-nos, jo formo part d’aquestes institucions i són   responsabilitat meva. Són meves i dels milers de persones que com jo les hem construïdes de la manera que ens ha semblat millor. Hi ha gent que fa una feina de gestió, altres treballen com a professionals/empleats i tots les utilitzem i col·laborem en el seu finançament, per tant quan jo dic que co-pago, m’estic posant en una posició escindida, impossible de sostenir i amb perill que surti, juntament amb tots els que utilitzem aquest  terme, en alguna de les classificacions de malalties mentals del DSM-V, el Manual de Trastorns Psicopatològics que està fent la American Psychiatric Association, i del qual ja parlarem. Per què? Doncs perquè no puc pagar amb mi mateixa, i no trobo qui pot ser aquest “Co”. I vet aquí que apareix la paraula que em torna la tranquil·litat mental i ciutadana (subjectiva i col·lectiva): re-pagament.

A més de la meva salut mental, m’ho miro des de la perspectiva ciutadana: tenim la possibilitat de reservar els eufemismes per a aquelles ocasions en què triem expressar una idea de manera suau i decorosa, però ningú ens obliga a substituir-la, utilitzar-la i fer-la nostra, renunciant a la seva expressió franca i recta. I aquí estem.

Potser trobi alguna paraula encara més adient; mentrestant agafo aquesta, que deixo a la vostra disposició, per si també la voleu adoptar.

Olga Fernández Quiroga

PS: Gràcies Roger. M’has estalviat unes quantes sessions amb el psicoanalista, i això mereix una convidada.

2 Responses to He trobat la paraula!

 1. Elena Alvarez Andrés ha dit:

  M’alegro que hagis trobat la paraula RE-pagament per expressar el que ens volen fer colar com a co-pagamenmt dels serveis sanitaris.
  Ja utilitzavem aquesta paraula al Manifest fundacional de Dempeus per la salut pública:
  http://dempeus.nireblog.com/post/2009/01/21/manifest-dempeus-per-la-salut-publica
  que si encara no has llegit, et recomano que ho facis.
  Pel que sé aquest terme el va acunyar en Toni Barbarà amb la seva barreija característica de saviessa i bon humor.
  Salut!
  Elena Alvarez

  • criterium ha dit:

   Gràcies Elena. És clar que he llegit el manifest de Dempeus, allí està la paraula i m’encanta que l’hagi cunyat el Toni. També hauré de fer-li una convidada. Espero que puguem fer-la circular, començant per nosaltres mateixos sempre i en tot moment.
   Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: