La Salut pública i les desigualtats socials

Llegeixo en el bloc salud pública y algo más, tres interessants entrades sobre desigualtats socials en salut a la Comunitat de Madrid, escrites pel  metge salubrista, Javier Segura del Pozo. M’agrada la manera com aborda el tema, a partir d’aspectes molt concrets, començant pel més recent: el confort climàtic, paisatge i vegetació i la línia de la pobresa.

Molt resumides, algunes conclusions: la línia de la pobresa, diu, segueix el clàssic patró

“… espacial nord / sud de diferencial social i sanitària (en aquest cas respecte a la distribució de la mortalitat per districtes). És a dir, que les zones amb més taxes de mortalitat se situaven a la perifèria sud de la ciutat, eminentment proletària (…) I les que tenen millors indicadors estan situades a la zona d’assentament de l’aristocràcia i la burgesia (.. .) una relació entre el lloc de residència, la posició social i el risc de morir … ”

La de paisatge i vegetació, parla de la importància de la planificació del sòl, de l’higienisme i la convivència amb la natura. Llegint-lo, em vénen a la memòria dues associacions: Ildefons Cerdà, el seu projecte de l’Eixample barceloní i la seva total falta de reconeixement que ara,100 anys després, intentem pal·liaramb la celebració de l’any Cerdà a Catalunya; l’altra associació es refereix a les normes de construcció de la República espanyola, particularment pel que fa a les escoles. Prefereixo no fer comparacions sobre els conceptes que s’apliquen ara.

La tercera entrada es refereix al confort climàtic, classificant zones fresques de clima suau i zones de clima molt càlid. Una aplicació pràctica: l’impacte sobre la salut de les onades de calor i el disseny de plans de prevenció per a futures intervencions, que haurà d’incidir més o menys sobre determinades zones de la ciutat

Serveixi aquesta entrada al bloc per a dir que a e-Criterium la salut implica molt més que el sistema sanitari i que salut pública i salut comunitària tenen un important paper per definir polítiques públiques que treballin a favor de l’equitat, la qual cosa passa per tenir en compte aquestes i altres desigualtats socials.

Foto: 2910 Madrid Calle Alcalá por druidabruxux de Flickr sota llicència CC

Olga Fernández Quiroga

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: