Anomenar la grip: A/porcina/H1N1/nova…

La llista és més llarga. Molt enrenou amb el nom i és que posar un nom, en aquest cas a una malaltia, ni és casual ni és innocu

Grip A: remet a una vocal amb poc poder d’evocació. Si algú vol investigar, esbrinarà què vol dir Virus tipus A  i si vol aprofundir sabrà que el virus de la influenza es classifica en tres tipus: A, B i C. El B i el C provoquen quadres autolimitats que no produeixen pandèmies, mentre que el tipus  A és el més perillós, per la seva alta capacitat de mutar, raó per la qual està relacionat amb grans pandèmies. En aquest cas, és un virus de la influenza tipus A que va mutar. Tampoc indica gran cosa.

Grip H1N1: menys evocatiu encara. La corresponent investigació ens farà saber que les lletres fan referència a la proteïna Hemaglutinina i a l’enzim Neuraminidasa  i els números al tipus i representen la rapidesa del contagi. Bé, qüestions molt tècniques que ens fan pensar en els professionals sanitaris, però que per a la resta de la ciutadania, diuen molt poc.

nombrar la gripe editar

Grip porcina: aquí ja canvia. Pensem en animals, en porcs, i per poc que pensem potser ens preguntarem sobre la relació entre la grip dels porcs i els humans i si n’hi ha, quina és, com es produeix, en quines condicions, per què…i ja tenim en marxa el procés del saber: que la ciutadania pugui  fer-se preguntes i les institucions, més enllà de la resposta immediata al sorgiment d’una malaltia, puguin fer una veritable política de prevenció per intentar anar a les causes i posar els mitjans necessaris per prevenir.

Perquè ja varem tenir una grip aviar, recorden?. I una malaltia de les vaques boges per la que varem saber les peculiars pràctiques canibalístiques que s’utilitzaven en l’alimentació dels animals.

Un article de la revista Sin permiso, firmat per  Laura Carlsen, aborda detalladament aquestes possibles causes i explica el per què del nom.

Subratllo: segons sembla, els virus, que no respecten la fragmentació de les competències burocràtiques entre els diversos organismes, circulen ràpidament sense atendre al que diu el portaveu de la FAO, la Organització de les Nacions Unides per als Aliments i la Agricultura: “sols ens ocupem de la salut animal i no de la salut humana”.Aquest és el problema. Al menys un d’ells

Olga Fernández Quiroga

Anuncis

One Response to Anomenar la grip: A/porcina/H1N1/nova…

  1. […] links que hem publicat a e-Criterium sobre el tema Grip porcina i altres pandèmies Anomenar la grip: A/porcina/H1N1/nova… Grip porcina i altres pandèmies Olga Fernández […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: