Ecologia i ciutat

Dimecres 1 de juliol, invitació a l’acte organitzat per  la Federación d’Associació de Veïns i Veïnes de Barcelona  (FAVB), al Centre Cívic Casa Golferichs de Barcelona. Presenten el llibre “Ecologia i ciutat”.

Aquest llibre és conseqüència de la trobada del 4t Fòrum Veïnal Barcelonès, en què el moviment veïnal de Barcelona va debatre sobre ecologia urbana juntament amb diferents entitats i persones del moviment ecologista i social de la ciutat. Es pot recollir, gratuïtament, a la seu de la FAVB, i trobareu qüestions tant interessants com les 21 propostes per a una ciutat sostenible, sorgides dels debats del Fòrum, l’anàlisi d’una enquesta sobre les demandes del barris i el seu estat de resolució,  una diagnosis sobre la situació ambiental de la ciutat de Barcelona, abastant aspectes tan diversos com el concepte de biomímesis, la dona i la seva relació amb l’ecologia i la ciutat, la mobilitat sostenible, la energia, el residus, el Parc de Collserola, la muntanya de Montjuïc i com afecten els condicionants ambientals a la salut de la ciutadania de Barcelona.

favb 1

 En e-Criterium, volem promoure la participació de la ciutadania, en tot allò que pugui afectar la seva salut, i el medi ambient, representa una vessant primordial. Hem de pensar en l’absurditat que representa crear un Sistema Sanitari per curar-nos de tots els factors mediambientals que ens fan emmalaltir. I si tenim condicionaments de salut difícilment modificables com l’edat, el sexe i els factors constitucionals, hi ha altres, com els medi ambientals sobre els que sí podem decidir: la alimentació i l’aigua, les contaminacions ambientals (acústica, lumínica, atmosfèrica…), les radiacions, el compostos químics en la llar i  el treball i molts altres que depenent  del mitjà on vivim, com els habitatges saludables, els estils de vida, les influències socials i comunitàries…etc.

El moviment veïnal  ha de tenir un protagonisme essencial, organitzant activitats com aquestes, creant confluències amb altres entitats que també hi treballen i portant aquests temes als Consells de Salut , com a òrgans de participació  ciutadana  mes propers al barri i alhora amb possibilitats de implementar polítiques d’actuació general.

L’equip e-Criterium establirà un espai a la web  per impulsar el protagonisme dels Consells de Salut, de manera que disposin d’una eina de comunicació per contactar entre ells i alhora entre ells i la resta de la ciutadania,on puguin analitzar les actes de les reunions, els temes tractats, el funcionament de cada Consell, aprofitar les experiències d’uns i altres, intercanviar idees i tot allò que els ajudi a treballar millor, a desenvolupar una participació saludable. Ens fa molta il·lusió aquesta col·laboració amb les entitats que estan treballant des de fa molt de temps o les que es puguin incorporar a partir d’ara.

favb 2

 

I tornant a la jornada, l’acte, va consistir en una taula rodona presentada per la responsable de Medi Ambient de la Favb ,Esther Argelich,  i titulada “ reptes de la sostenibilitat a Barcelona”, amb aquestes ponències:

– El túnel d’Horta i la defensa de Collserola, per Roger Caballé, membre de la  Coordinadora Via Verda.

– Iniciativa Legislativa Popular contra els transgènics, per Miquel Vallmitjana, membre de Som lo que sembrem.

– L’amenaça d’una nova incineradora, per Víctor Mitjans, membre del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA).

– El renaixement de les nuclears, per Miguel Muñiz, membre de Tanquem les Nuclears.

El debat posterior va ser molt participatiu..

Olga Fernández Quiroga.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: